Villasukat makkaravarrella

Viikon verran olen nyt jo lomaillut. Lomalla on tullut rentouduttua ja paljon neulottua. Tädille ja kahdelle serkulleni olen jo tehnytkin villasukat ja vielä löytyy tilauslistalta muuta mitä pitäisi tehdä. Ajattelin jakaa teille tämän minun käyttämän villasukkaohjeen. Tämä on aika yksinkertainen tehdä, muttei kuitenkaan ihan perusvillasukka.

Lankoina olen käyttänyt Novitan 7 veljestä ja puikot ovat 3½ ( villasukan koko n.39/40 )

 • Aloita luomalla 12 silmukkaa neljälle puikolle. Kierroksen vaihtumiskohta on aina 1 ja 4 välissä.
 • Ensimmäisen kierroksen neulon aina kaikki oikein. Seuraavaksi neulon joustinneuletta ( 2o, 2n jne. ) 15 kierrosta.
 • Kun joustin neuletta on tehtynä 15 kierrosta ja ollaan taas ykköspuikolla niin seuraavat 8 kierrosta neulotaan pelkkää nurjaa. Kahdeksan nurjan kierroksen jälkeen tehdään vuorostaan kahdeksan kierrosta oikeaa neuletta.
 • Vartta voi jatkaa tällä tyylillä niin pitkälle kuin haluaa, mutta minä olen lopettanut siihen, että on neljä raitaa nurjaa. Viimeisen nurjan jälkeen neulo 10 kierrosta oikeaa.
 • Sitten aloitetaan kantalappu. Neulo 1 puikon silmukat 4 puikolle ( 24s ). Jätä muut silmukat odottamaan. Käännä työ ja nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo muut silmukat nurin. Käännä työ ja nosta 1 silmukka neulomatta ja neulo muut silmukat oikein. Toista oikeaa ja nurjaa kierrosta 12 kertaa (=24 kerrosta). Neulo sitten vielä yksi kierros nurjaa.
 • Nosta ensimmäinen silmukka vieläkin neulomatta. Neulo työn oikeasta reunasta, kunnes toisessa reunassa on jäljellä 9 silmukkaa. Tee ylivetokavennus ( Nosta 1s oikein neulomatta, neulo 1s oikein ja vedä nostettu silmukka neulotun yli ). Käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo 6 silmukkaa nurin ja neulo 2 seuraavaa silmukkaa nurin yhteen. Käännä työ. Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta, neulo kunnes on jäljellä 8 silmukkaa, tee ylivetokavennus.
 • Jatka tällä tavalla kunnes sivu silmukat loppuvat ja keskelle jää kahdeksan silmukkaa.
 • Kun sivusilmukat loppuvat, jaa kantalapun silmukat 2 puikolle: 4 ja 4
 • Poimi vapaalle puikolle kantalapun vasemmasta reunasta ( kantalapun ja 2 puikon välistä ) 12silmukkaa + 1s.
 • Neulo poimitut silmukat kiertäen oikein vasemman puoleisella kantapohjan puikolla. Neulo 2 ja 3 puikon silmukat oikein.
 • Poimi kantalapun oikeasta reunasta 12s + 1 s 3 puikon ja kantalapun välistä sillä puikolla, jolla on 4 silmukkaa, neulo poimitut silmukat kiertäen oikein ja kantalapun 4 s oikein.
 • Neulo kaikilla 58 silmukalla suoraa neuletta ja tee kiilakavennukset.
 • Neulo 1 puikon lopussa 2 viimeistä silmukkaa oikein yhteen ja 4 puikon 2 ensimmäistä silmukkaa ylivetäen oikein yhteen. Neulo 1 välikerros, tee kavennukset kuten edellä, neulo 2 välikerrosta, tee kavennuskerros, 3 välikerrosta jne. Lopeta kavennukset, kun kaikilla puikoilla on jäljellä 12 silmukkaa.
 • Jatka suoraa neuletta kunnes pohjan pituus on n.20cm tai pikkuvarvas peittyy ( Itse teen niin kauan, että pikkuvarvas peittyy ).
 • Seuraavaksi on kärkikavennuksen aika. Neulo jokaisen puikon keskellä ja lopussa 2 silmukkaa oikein yhteen. Neulo 4 välikerrosta ja toista kavennukset jokaisen puikon keskellä ja lopussa. Neulo 3 välikerrosta ja toista kavennukset. Jokaisen kavennuskerroksen välistä vähenee aina 1 välikerros. ( KVVVVKVVVKVVKVK )
 • Jatka kavennuksia tähän tapaan, kunnes työssä on 8 silmukkaa. Katkaise lanka, vedä se silmukoiden läpi ja päättele hyvin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s